柯達的倒閉對央行數字貨幣應用的啟示

做偏門的又怎會建議手機實名制呢?不過話時話,柯達當年時任CEO都唔同意發展數碼攝影啦。口口聲聲話數碼攝影成像低、遠不及菲林的自然及有層次云云,根本冇考慮過科技發展突飛猛進。其實係怕影響其菲林印象業務的收入。無它,任內公司業績當然比以後公司會面臨倒閉重要啦。

A truck dumping 5-cent coins in the centre of the Federal Square in Bern, Switzerland. REUTERS/Denis Balibouse

讀完以下文章發展那位首席經濟學家一係根本唔認識科技,一係就是想保持瑞士目前的優勢多十年八年。 瑞士一向係歐洲嘅避稅天堂,在各國之間信息不對稱及互不信任嘅大環境下,瑞士、盧森堡、新加坡、甚至香港一直以來賴以「發財」嘅方法。 區塊鏈技術最具顛覆性嘅價值就是分散式信任機制及去中界化。 目前瑞士支持加密貨幣只是因為該技術能繼續維持國與國之間的互不信任及仍然需要中介去為實體及虛擬之間嘅交易做媒介。 而央行數字貨幣跟加密貨幣嘅區塊鏈或者更準確稱呼其為分散式帳本 (DLT) 技術根本不同。雖然人民銀行沒有將其 eCNY 的技術仔細公開,專家們都好清楚 eCNY用嘅技術並不是區塊鏈。…